Szent-Györgyi Albert 1928-ban fedezett fel egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután kivont a paprikából. Ezért a tanulmányáért megkapta az orvosi Nobel-díjat.
Később ezt a vegyületet elnevezték C-vitaminnak. Az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal, illetve vitamin (kapszula) formájában kell bevinni. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg. Szervezetünk nem tudja raktározni a C-vitamint, így a felesleges mennyiség kiürül.
Szinte az összes friss zöldség és gyümölcs bővelkedik ebben a vitaminban (elsősorban a paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma). Vannak fűszerek (pl. fűszerpaprika, hagymák, petrezselyem, bazsalikom) és gyógynövények(pl. homoktövis, csipkebogyó, galagonya, csalán), melyek szintén forrásai ennek a vegyületnek. Naponta többször fogyasszunk ilyen alapanyagokat odafigyelve a hő-, fémérzékenysége miatti helyes elkészítésükre (nyersen vagy párolva fogyasztva, fémedényeket mellőzve).
A C-vitamin jótékony hatásai:
Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást.
Részt vesz a regenerációban és sebgyógyulásban.
Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.
Fizikai és szellemi megterheltség (stresszes állapotok) során fokozottan képződő kártékony szabadgyököket képes hatástalanítani.
Természetes antihisztamin hatásából fakadóan enyhíti az allergiás panaszokat.
Részt vesz a kötő- és támasztószövet kollagénjének képzésében.
Erősíti és tisztítja az érfalat.
Védelmet nyújt a fogínynek.
Segíti a növekedést.
Számos hormon képzésének közreműködője.
Részt vesz különböző anyagcsere - folyamatokban.
Koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik.
Fokozza a vas- és rézfelszívódást.